انتخاب موضوع سخنرانی و اجرا

احتمالاً اینکه “چگونه برای سخنرانی یا اجرا موضوع انتخاب کنیم؟”، سوال شما هم هست. انتخاب موضوع، ما را از سردرگمی و ابهام برای یک اجرای دقیق و سخنرانی خوب باز می دارد. اگر شما در حال حاضر برای انتخاب بهترین موضوعی که می توانید درباره اش صحبت کنید مشکل دارید، این مقاله مناسب شماست.

بهترین موضوع اجرا یا سخنرانی چیست؟

پاسخ به این سوال کاملاً اقتضائی است و نمی توان یک نسخه واحد را برای همه مجریان یا سخنرانان تجویز کرد. اما می توان شاخص هایی را ارائه کرد که بر اساس آن بتوانید به بهترین موضوع اجرا برسید. اصولاً یک انتخاب درست، وابسته به سه ویژگی زیر است:

  1. علاقه خودمان
  2. تخصص خودمان
  3. علاقه مخاطبانمان

آنچه به عنوان موضوع انتخاب می کنیم، بایستی فصل مشترک سه ویژگی بالا باشد. اگر نمی دانید منظورمان از ویژگی های بالا چیست، با ادامه مقاله همراه باشید.

علاقه ما در انتخاب موضوع اجرا یا سخنرانی

انتخاب یک موضوع بایستی بر اساس علاقه ما باشد. ممکن است خیلی چیزها وجود داشته باشد که دیگران به آن میل و رغبت دارند. اما چون مورد علاقه ما نیست، انگیزه و انرژی لازم را برای آن نخواهیم داشت. یکی از مهمترین عوامل لحن مناسب، داشتن انرژی کافی است. داشتن انرژی نیز وابسته به میزان اشتیاق و علاقه ما به یک موضوع دارد. اگر علاقه ای نباشد، حس و حال و انرژی کافی برای یک ارائه خوب را نخواهیم داشت. پس ضرورت دارد که موضوعی را انتخاب کنیم که به آن علاقه داریم.

تخصص ما در انتخاب موضوع اجرا یا سخنرانی

شاید موضوعاتی باشد که ما به شدت به آنها علاقه داریم. اما هیچ تخصص یا اطلاعاتی درباره آن نداریم. سخن گفتن درباره یک موضوع خاص، بستگی به میزان ورودهای ذهنی متناسب با آن موضوع است. پس نمی توان انتظار داشت بدون داشتن دانش و اطلاعات کافی، بتوانیم درباره یک موضوع خاص صحبت کنیم. در این مواقع دو راه پیش روی ماست.

  • اول اینکه به دنبال موضوع دیگری بگردیم.
  • دوم اینکه درباره موضوع مورد علاقه مان تحقیق و مطالعه کنیم و اطلاعات کافی به دست بیاوریم.

البته اگر راه دوم را انتخاب کردید، قبل از اقدام صبر کنید. چون اول باید یک مساله دیگر را نیز بررسی کنید. اگر مثبت بود، به سراغ مطالعه و تحقیق بروید. در غیر این صورت، راه اول یعنی “تغییر موضوع” را برگزینید.

علاقه مخاطب ما در انتخاب موضوع اجرا یا سخنرانی

آن نکته مهمی که در انتخاب موضوع حتما باید به آن توجه کرد، عالقه مخاطب ماست. ممکن است من به یک موضوع مثل ورزش بسکتبال علاقه مند باشم. اتفاقاً در این حوزه کلی اطلاعات مناسب و دقیق نیر داشته باشم. اما وقتی در جمعی سخنرانی یا اجرا دارم که همه علاقمند به فوتبال هستند، این موضوع موضوع مناسبی نخواهد بود.

پس قدم بعدی برای انتخاب موضوع، مخاطب شناسی است. شناخت نوع مخاطب و علایق آنها، به شما کمک می کند تا بهترین موضوع را انتخاب کنید.این کار کمی نیاز به تلاش و تحقیق دارد. چون شما علاقه و تخصص خود را به راحتی تشخیص می دهید. اما برای تشخیص علاقه مخاطب، باید کمی وقت بیشتری صرف کنید.

تکنیک میانبر در انتخاب موضوع سخنرانی و اجرا

شاید علاقه مخاطب با علاقه و تخصص شما مطابقت نداشته باشد. در این مواقع یکی از بهترین کارها، ایجاد ارتباط بین علاقه خودتان با علاقه مخاطب است. یعنی لزوماً نیازی نیست فقط درباره علاقه مخاطب انتخاب موضوع کنید. می توانید هوشمندانه این ارتباط را ایجاد کنید. بگذارید با یک مثال آن را بهتر شرح دهیم.

فرض کنید شما به بسکتبال علاقه دارید. در این حوزه هم اطلاعات دارید. اما مخاطب شما به فوتبال علاقه مند است. حالا میرویم سراغ یک عامل مشترک بین فوتبال و بسکتبال و ایجاد ارتباط بین این دو! مثلاً اینکه “به نظر شما بیشترین درآمد برای ستاره های فوتبال است یا ستاره های بسکتبال؟!”. یا اینکه “شاید باورش سخت باشه ولی در برخی از کشورهای دنیا مثل امریکا، بسکتبال از فوتبال بیشتر علاقه مند داره!”. و با همین موضوعات شروع می کنید به سخن گفتن درباره بسکتبال!! چون بین این موضوع و موضوع مورد علاقه مخاطب ارتباط ایجاد کردیم، احتمالاً مورد توجه مخاطب هم قرار خواهد گرفت.

تقویت این توانایی، ارتباط مستقیم با افزایش قدرت هوش کلامی شما دارد. به همین دلیل است که در دوره های آموزشی فن بیان یا آموزش تخصصی رازهای اجرا سرفصل هوش کلامی را یکی از مهمترین عناوین درسی قرار داده ام. پس حتماً روی آن کارکنید.

البته نکته حائر اهمیت این است که نباید صحبت های شما بر علیه علایق مخاطب باشد. مثلاً به بهانه بسکتبال، شروع به تخریب فوتبال نکنید. چون قطعاً مخاطب را ناراحت می کند.

موضوع سخنرانی و اجرا انتخاب شد؛ حالا چی؟!

وقتی موضوع کلی سخنرانی و اجرا را مشخص کردید، احتمالاً در بین دریایی از مطالب و اطلاعاتی که دارید غرق هستید. چون ظرف زمان شما محدود است و نمی توانید همه آن مطالب را در دقایق محدود ارائه کنید. پس ناگزیر به انتخاب از بین این مطالب هستید.

بهترین راه برای محدود کردن موضوع و جهت دادن به ذهن شما، طرح “سوال” است. مثلا در خصوص موضوعات بالا می توانید این سوالات را مطرح کنید:

  • چرا رشته بسکتبال در در امریکا بیشتر از فوتبال علاقمند دارد؟
  • در سطح جهانی، بازیکنان فوتبال قراردادهای بالاتری دارند یا بازیکنان بسکتبال؟

و از این قبیل سوال ها! شاید معجزه سوال پرسیدن را ندیده باشید. ولی همین حالا این تکنیک جذاب را اجرا کنید. چگونه:

  1. یک موضوع انتخاب کنید.
  2. حالا یک سوال درباره آن بپرسید.
  3. حالا در پاسخ به این سوال، صحبت کنید یا متن سخنرانی و اجرایتان را بنویسید. به همین سادگی!

نتیجه گیری

انتخاب موضوع برای یک سخنرانی یا اجرا، نقطه اشتراک سه شاخص مهم مهم است. علاقه شما، تخصص و اطلاعات شما و همچنین علاقه مخاطب. می توانید با این روش موضوع را انتخاب کنید و حتی از تکنیک میانبر برای ارتباط بین علاقه خود و مخاطب استفاده کنید. در ادامه برای طراحی سخنرانی یا متن اجرا، کافیست از تکنیک پرسیدن سوال استفاده کنید. در پایان اگر می خواهید مسیر یادگیری تخصصی مجری گری را یاد بگیرید، حتما مقاله “آموزش مجریگری به زبان ساده” را بخوانید.

دوره جامع “رازهای اجرا” یک فرصت استثنایی برای ورود به عرصه اجرای حرفه ای است؛ همین حالا شروع کن! فرصت ها خیلی زود از دست میرن…

نوشتهٔ پیشین
آموزش مجری گری به زبان ساده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید